Окръжен съд – Варна определи мерки „задържане под стража“ на 37-годишния Емил Хр. и 22-годишната Мартина Й., обвинени че в съучастие извършили палеж, причинил значителни материални вреди и последвала смърт.

Инцидентът възникнал около 22:30 часа на 9 октомври тази година. Сигналът за горящ апартамент в блок 406 на варненския квартал „Владислав Варненчик“ бил подаден от очевидци. При потушаването на огъня било установено, че в жилището има две починали деца – на 4 години и на по-малко от една година.

За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години.

Пред съдебния състав днес прокуратурата представи химическа експертиза, според която Емил Хр. е употребявал наркотици - метамфетамин, амфетамини и екстази. Пред съда той заяви, че не се чувства виновен. Обясни, че пожарът избухнал от свещ, запалена от Мартина, за да не се страхува детето от тъмното. Той бил извън жилището и когато се прибрал видял жена си да спи, а пламъците били обхванали целия апартамент. Опитал се доколкото може да помогне.

37-годишният Емил е осъждан за притежание на високорискови вещества, като през май 2020 г. получава присъда 3 месеца „лишаване от свобода“ с 3 години изпитателен срок от Районен съд - Варна. Обвинението, което сега му е повдигнато е в срока на условната му присъда.

Мартина Й. помоли съда за по-лека мярка за неотклонение, като заяви че има роднини, които иска да види. По време на съдебното заседание беше видимо разстроена, но заяви че разбира повдигнатото и́ обвинение.

Събраните до момента доказателствата дадоха основание на Варненския окръжен съд да изведе извод, че е налице първата изискуема предпоставка - обосновано предположение за съпричастност на Емил Хр. и Мартина Й. към престъплението, за което са обвинени. Съдебният състав прецени, че обвинението спрямо двамата е тежко, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ в не малък размер. Спрямо Емил Хр. съдебният състав прецени, че съществува реална опасност той да се укрие, тъй като не живее на адреса, на който е регистриран, а жилището, което е обитавал е напълно негодно за живеене след пожара. Реална е и опасността да извърши престъпление, тъй като деянието, в което е обвинен, е извършено в изпитателния срок на предишно осъждане. Спрямо Мартина Й. съдът счете за реална опасността тя да се укрие, тъй като няма къде да живее, а през годините многократно е сменяла местоживеенето си. Съдебният състав прецени, че в делото липсват данни, които да обосновават подозрение, че жената би могла да извърши престъпление. Поради изложените съображения, съдът прецени, че единствените целесъобразни мерки за неотклонение спрямо Емил Хр. и Мартина Й. към момента са най- тежките - „задържане под стража“.

Определенията на Варненския окръжен съд подлежат на обжалване пред Апелативен съд – Варна, като в този случай те ще бъдат разгледани на 19.10.2021 г.