Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на 25-годишния Максимилиан Ш. на властите в Германия във връзка с водено срещу него разследване за кражба.

Максималният размер на предвиденото наказание според германския Наказателен кодекс е 10 години. Престъплението, за което е разследван 25-годишният мъж, е наказуемо и по българското законодателство.

Максимилиан Ш. е обявен за международно издирване от Районен съд - Дрезден въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА), издадена на 01.02.2022 г. Обвинението спрямо него е, че на 10.12.2020 г., той заедно с още двама съучастници, извършили кражба от магазин на тютюневи изделия в Дрезден на обща стойност 6 021 евро.

При получаване на заповедта за задържането му, германският гражданин се е намирал в ареста, по повод на водено досъдебно производство, по което той е обвиняем за убийство, извършено на територията на Пето РУ на МВР – Варна.

Пред съдебния състав на Варненския окръжен съд Максимилиан Ш. изрази съгласие за доброволно предаване на искащата държава.

След преценка на събраните по делото доказателства и като съобрази становищата на страните, Варненският окръжен съд прие, че искането за предаването на Максимилиан Ш. е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗАЕвропейска заповед за арест. С оглед обезпечаване на присъствието на лицето в предстоящото производство по екстрадиция, съдът прецени, че спрямо него следва да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на съда може да бъде обжалвано пред въззивната инстанция.