Варненски окръжен съд определи мярка „задържане под стража“ на 45-годишния Станислав П., обвинен в държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, при условията на опасен рецидив.

Според обвинението, на 13 януари 2023 година, в жилището което обитавал били открити 25 грама производни на амфетамина. 

Мъжът е многократно осъждан за различни престъпления, като последното му наложено наказание е за същото престъпление, като тогава открития у него наркотик е бил в големи размери). Изтърпял е присъдата си на 9 декември 2019 година. 

Престъплението, за което сега е привлечен към наказателна отговорност, се явява извършено в условията на повторност. В този случай наказанието, предвидено в НК е „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.

Защитата на Станислав П. поиска от съда определяне на втората по тежест мярка – „домашен арест“ с твърдението, че мъжът страда от епилепсия и други тежки заболявания. Доказателства за това, обаче не бяха представени.

След като се запозна със събраните материали, съдът прецени, че би могло да се направи обосновано предположение, че Станислав П. е съпричастен към повдигнатото му обвинение. Този извод на съда се подкрепя от свидетелските показания, протоколите от извършените претърсвания и изземвания. Налице е и другата задължителна предпоставка за определяне на най- тежката мярка за неотклонение – реална опасност 45-годишният мъж да извърши престъпление. Този риск е обоснован от свидетелството му за съдимост, от което е видно, че Станислав П. има изразени престъпни навици, като последното му осъждане е било отново за притежание и разпространение на наркотици. По отношение на възраженията за здравословното състояние на обвиняемия, съдът изтъкна, че твърденията не са били подкрепени с доказателства, като при необходимост няма пречка да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза. Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд прецени, че най- подходящата мярка за неотклонение, която може определи с цел да се обезпечи нормалното протичане на разследването, спрямо Станислав П. е „задържане под стража“.  

Определението подлежи на обжалване.