Варненският окръжен съд призна за виновен 69-годишния Бойчо С., за това че причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец.

Пътното произшествие възникнало на 17 август 2020 година, около 21,30 ч.  Бойчо С. се движел по бул. „Княз Борис I“ във Варна, в посока от центъра на града към курорта „Златни пясъци“. Приближавайки автобусна спирка „Акациите“, мъжът шофирал с 50 км/час. В този момент, на необозначено за целта място, пешеходец предприел пресичане на пътното платно. Последвал удар между него и автомобила, като настъпилите наранявания по-късно довели до смъртта му. След произшествието, подсъдимият направил всичко възможно, за да помогне на пострадалия.

В хода на съдебното следствие бяха изслушани заключенията на съдебно-медицинска, съдебно-химическа, както и две тройни и една петорна автотехнически експертизи. Заключенията на вещите лица бяха, че смъртта на пешеходеца е настъпила именно вследствие на катастрофата. Установено бе, че към момента на инцидента, пострадалият е бил със средно алкохолно опиянение. Бойчо С. е управлявал автомобила си с разрешената в района скорост от 50 км/час. Имал е видимост, бил е на достатъчно разстояние и при адекватна реакция е можел да избегне сблъсъка с пешеходеца.

Подсъдимият е с чисто съдебно минало и няма други нарушения като водач на автомобил. Той заяви пред съда, че съжалява за инцидента, който се отразил на живота му. Направил всичко зависещо от него да помогне на пострадалия и изрази съчувствие към близките му.  

Предвид добрите характеристични данни за Бойчо С. и безупречното му процесуално поведение, прокуратурата поиска налагане на минимално наказание. За престъплението НК предвижда „лишаване от свобода“ до 4 години.

Тричленният съдебен състав на Варненския окръжен съд прецени, че 69-годишният мъж е нарушил Закона за движение по пътищата, като е шофирал със скорост, която не му е позволила да спре при възникналата опасност за движението. Съдът наложи на Бойчо С. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, като отложи изпълнението на наказанието с изпитателен срок от 4 години.  Мъжът е лишен от право да управлява автомобил за 2 години.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна.