Варненският окръжен съд определи мярка „задържане под стража“ на 56-годишния Стефан К. и на 44-годишния Димо П. Двамата за привлечени като обвиняеми, че на 15 януари тази година, в съучастие, са извършили грабеж над възрастна жена. Като употребили сила, те отнели 1500 лева и личната и́ карта. За Стефан К. престъплението се явява извършено в условията на опасен рецидив.

Двамата обвиняеми не живеят на постоянните си адрес. По-възрастният от тях е жител на град Девин и е осъждан 12 пъти. Последната му присъда е била постановена от Окръжен съд – Пловдив, с която е бил наказан на пет години „лишаване от свобода“, отново за извършен грабеж.  Изтърпял е наказанието си през юни миналата година. Другият обвиняем има 6 предишни осъждания и е жител на село Житница, общ. Провадия.

За да прецени каква мярка за неотклонение да определи, съдът е задължен да съобрази двете кумулативни предпоставки. Първата е от събраните по делото доказателства да може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието, а втората да се направи извод за съществуване на реална опасност от укриване или извършване на престъпление от обвиняемите.

Състав на Варненския окръжен съд, прецени че към момента са събрани достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано подозрение, че Стефан К. и Димо П. са съпричастни към обвинението, за което са привлечени. В подкрепа на този извод са свидетелски показания, направеното разпознаване на Димо П. от пострадалата, който преди време и́ е бил наемател. За съда бе налична и другата предпоставка – реална опасност двете лица да извършат престъпление, предвид свидетелствата им за съдимост. Освен това, за Стефан К. деянието се явява извършено в условията на опасен рецидив, като в този случай наказанието е от 5 до 15 години затвор. Поради наличие на всички законови основания, Варненският окръжен съд определи, че подходящата мярка за неотклонение спрямо двамата обвиняеми е най- тежката - „задържане под стража“.  

Определенията на съда могат да бъдат обжалвани.