Седем юристи избраха Окръжен съд – Варна, за да проведат задължителния си шестмесечен стаж. Двама от тях са завършили специалност „Право“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, двама  във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" и трима във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“.

Председателят на Варненският окръжен съд връчи официално на всеки от тях актовете им за встъпване и стажантските им книжки. Благодари им, че са избрали ръководения от него съд, за да завършат своята професионално обучение, преди да започнат работа.  Посъветва ги да са отговорни първо към себе си, тъй като от техните усилия зависи дали ще успеят да съберат достатъчно знания и впечатления, на базата на които да решат с какво точно в правната сфера ще се занимават. Съдия Маринов сподели, че до юни месец в съда се приключват много дела и това е прекрасен период за тях, през който могат да научат много от своите съдии-наставници.

Стажът е последната стъпка от подготовката на стажант-юристите, преди да придобият юридическа правоспособност.

В продължение на 6 месеца те ще разполагат с време да се запознаят със съдебната система. Първите два месеца, по време на общия стаж, те ще трупат знания за дейността и функциите на съд, прокуратура, следствие, адвокатура и нотариат. Другите четири месеца ще преминат специализиран стаж в органите на съдебната власт.

VOS Stajanti Feb 2023