Варненският окръжен съд призна за виновен 41-годишния Дончо Д., убил пастир, като престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Наказанието, което съдебният състав му наложи е 15 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим.

Делото се разглежда за втори път, след като Апелативен съд - Варна върна производството за ново разглеждане от друг състав на Варненския окръжен съд. То премина по т.нар. съкратената съдебна процедура с разпит само на част от свидетелите. За съвместно разглеждане бяха приети и предявените от близките на убития граждански искове.

Убийството беше извършено на 17 май 2020 година в кошара близо до гората на село Горен чифлик. 38-годишният пастир Ахмед А. бил нает от Дончо да пасе стадото на баща му. На 16 май вечерта, заедно със свои приятели, 40-годишният тогава мъж употребил алкохол и решил да преспи в постройката, направена от баща му до кошарата в гората на селото.  Ахмед видял Дончо до постройката и му поискал цигари, но той отказал да му даде. Според подсъдимия, пастирът го наругал и това много го ядосало. Взел дъска и нанесъл поредица удари по главата, тялото и крайниците на жертвата. След побоя Дончо Д. се прибрал в постройката и легнал да спи. На сутринта извикал спешна помощ, но при пристигането си, лекарите само констатирали смъртта на 38-годишиния пастир.

Съдът уважи частично гражданските искове на пострадалите близки на жертвата.  Дончо Д. е осъден да плати 80 000 лв. на майката на убития и 40 000 лв. на сестра му, като обезщетение за нанесените неимуществени вреди, в следствие на престъплението, ведно със законните лихви от датата на деянието.

Присъдата на Варненски окръжен съд подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от днес.