Тричленен състав на Варненския окръжен съд произнесе осъдителна присъда за данъчно престъпление, извършено от 45- годишния Михаил И. Подсъдимият бе признат за виновен в това, че през периода 01.07.2015 г. до 15.04.2016 г. във Варна, като управител на еднолично дружество и в условията на посредствено извършителство чрез упълномощен счетоводител, избегнал установяването и плащането на Данък добавена стойност в особено големи размери – 184 538,59 лева.

В подадените от него справки-декларации пред варненското подразделение на НАП той потвърдил неистина, а при водене на счетоводството на дружеството използвал фактури с невярно съдържание, като декларирал неполучени реално доставки от различни фирми. По този начин, в условията на продължавано престъпление, приспаднал неследващ му се данъчен кредит.

По искане на подсъдимия, наказателното дело беше разгледано в условията на съкратено съдебно следствие с признаване на фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. В този случай, според НПКНаказателнопроцесуален кодекс, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява размера на наказанието „лишаване от свобода“ с 1/3.

Михаил И. има присъда от 2020 г., отново за данъчно престъпление, когато е осъден на 3 години затвор, като изтърпяването на наказанието е било отложено с 5 години изпитателен срок.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи на Михаил И. „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца, след редукцията. Наказанието беше групирано с предишната му присъда, като съдът определи 45-годишният мъж да изтърпи най-тежкото от двете наказания, а именно – три години затвор, при първоначален общ режим. Подсъдимият следва да плати и направените по делото разноски в размер на 1754,25 лв.

Присъдата подлежи на обжалване или протест.