Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и двама мъже, извършили грабеж на 1600 лева от възрастна жена. Престъплението е извършено в съучастие от 44-годишния Димо П. от провадийското село Житница и 56-годишният Стефан К. от град Девин.

Двамата извършили грабежа през нощта на 15 януари тази година. Те нападнали в дома и́ трудноподвижна възрастна жена. Със сила и заплахи отнели парите и личните и́ документи.

Подсъдимите са многократно осъждани, като Стефан има присъда за грабеж и преди, като това престъпление се явява за него, извършено в условията на опасен рецидив.

Чрез адвокатите си двамата внесоха постигнато с прокуратурата споразумение, признавайки вината си. Съдът го одобри, като прецени, че то не противоречи на закона и морала.

 За извършеното престъпление 44-годишния Димо П. прие да търпи наказание 1 година и 2 месеца „лишаване от свобода“ при общ режим на изтърпяване. За 56-годишният Стефан наказанието е по-тежко, предвид предишната му съдимост. Той е осъден на 4 години и 6 месеца затвор, при първоначален строг режим.

Постановеният съдебен акт е окончателен и има последиците на влязла в сила присъда.