Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 27-годишния Жан Х., чието предаване искат властите в Германия. Той е обявен за международно издирване с две Европейски заповеди за арест, издадени от Районен съд – Дрезден през 2021 и 2022 година. В родината му срещу него се води разследване  за търговия с наркотични вещества – метамфетамин в големи размери.

Срокът на максимално предвиденото в Наказателния кодекс на Германия наказание е до 15 години „лишаване от свобода“.

Престъплението, за което се издирва Жан Х. е наказуемо и по българското законодателство.

Мъжът е бил задържан във Варна на 27 април от служители на Първо районно управление. Той е бил без документи за самоличност и обитавал жилище, наето от негов сънародник.

Пред съда Жан Х. изрази желание доброволно да бъде предаден на германските власти. Поиска и по-лека мярка за неотклонение – домашен арест.

Варненският окръжен съд прецени, че Европейската заповед за арест отговаря на законовите изисквания. Искането е издадено от компетентен орган - Районен съд – Дрезден. В Германия предвиденото наказание за престъплението е „лишаване от свобода“ до 15 години. Същото е наказуемо и по българския Наказателен кодекс. Съдът отчете, че има опасност исканото лице да се укрие от предстоящата процедура по екстрадиция, предвид размера на предвиденото наказание. Освен това Жан Х. няма документ за самоличност. С оглед обезпечаване на присъствието на лицето в предстоящото производство по същество, съдът прецени, че спрямо него единствената адекватна мярка за неотклонение, която може да бъде взета е „задържане под стража“.

Определението на съда може да бъде обжалвано.