Варненският окръжен съд определи най- тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“ спрямо мъж и жена. Те са обвинени, че са държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества.

На 8 юли тази година, 34-годишна жена и 46-годишен мъж са били задържани при операция във Варна на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

При претърсванията в жилището на Мария П. и избеното помещение към него, разследващите са открили различни по вид наркотични вещества в големи количества - 11 045,22 грама марихуана, 2404,85 грама кокаин, 1020,10 грама амфетамин, 435,01 грама метамфетамин. Иззети са също голяма сума пари – 289 485 лева и 3990 евро, както и две електронни везни.

Васил Б. е бил задържан, докато се намирал в автомобил на улица във Варна. При претърсване на апартамент, който той обитавал, било открито наркотичното вещество - амфетамин.  

Жената е с чисто съдебно минало, докато мъжът има влязла в сила присъда през февруари тази година – отново за същото по вид престъпление. Той е бил осъден на 2 години „лишаване от свобода“ с 5 години изпитателен срок.

Пред съдебният състав на Варненския окръжен съд, защитникът на обвиняемите поиска по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“. Доводите бяха липса на достатъчно доказателства за съпричастността на двамата към повдигнатото обвинение. За Мария П. беше изтъкнато още чистото и́ съдебно минало, липсата на данни за криминални прояви, наличието на постоянен адрес и факта, че се грижи за малолетни деца. Според адвоката на Васил Б., лично в него не били открити наркотични вещества, а уличаващите го показания не следвало да бъдат вземани предвид, тъй като били дадени от ненадежден свидетел.

След като изслуша становищата на страните и се запозна със събраните до момента доказателства, Варненският окръжен съд прецени, че са изпълнени законовите изисквания за определяне на най- тежката мярка за неотклонение. По делото са налични данни, от които съдът да направи извод за съпричастността на Мария П. и Васил Б. към обвинението, за което са привлечени. Не съществува реален риск жената да се укрие, но е възможно да извърши престъпление. Този извод, съдебният състав подкрепи с факта, че се касае за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 8 години и глоба до 20 000 лева. Освен това откритите наркотични вещества са в големи количества, а престъпната дейност е осъществявана от дома на обвиняемата, поради което за съда мярка „домашен арест“ е неподходяща. Иззети са и големи суми пари. Макар, че има две малолетни деца, жената посочи, че за тях има кой да се грижи. По-лека мярка, съдът счете че не е подходяща и спрямо Васил Б. Той е привлечен като обвиняем за разпространение на наркотици по-малко от пет месеца след влязла в сила присъда за същото по вид деяние, което се явява извършено в изпитателния срок. За съда съществува риск, той да извърши престъпление – да повлияе на свидетели по делото, както и да се опита да избегне по-нататъшно наказателно преследване.

Поради споделените съображения, Варненският окръжен съд прецени, че към момента най- подходяща мярка за неотклонение спрямо Мария П. и Васил Б. е най- тежката – „задържане под стража“.

Определенията на съда не са окончателни и подлежат на обжалване.