Варненският окръжен съд определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 34-Адреян Й. и 35-годишния Ярослав С. Двамата за привлечени като обвиняеми за притежание и разпространение на наркотици.

На 22 юли т.г., Ярослав С. е бил спрян за проверка от полицейски служители в центъра на Варна. Установено било, че в автомобила, в който се вози има наркотични вещества. Иззети били 35 грама коноп, около 20 грама метаамфетамин и 6 грама ефедрин. В периода 2022 -2023 г. е осъждан четири пъти. При претърсване на адреса, на който мъжът е регистриран е било установено от разследващите, че той не пребивава там. Отделно обстановката в апартамента била такава, че там не може да се живее.

Другият привлечен за обвиняем Андреян Й. бил проверен от патрул на полицията на 23 юли в района на Кооперативния пазар. В 34-годишния мъж била открита една цигара марихуана. В спътника му, обаче била открита една доза метаамфетамин, който той твърдял, че е купил от обвиняемия. При претърсване на апартамента, в който живеел Андреян били иззети 18,52 града метаамфетамин, в различни разфасовки.

Мъжете са осъждани, като последните им присъди са за същото престъпление и са били условни. Привличането им като обвиняеми става в изпитателния срок на предишните им осъждания.

Защитникът на Ярослав представи доказателства за влошеното му здравословно с искане за определяне на по-лека мярка за неотклонение. Освен това беше изтъкнато, че той има малолетно дете, за което се грижи.

За да прецени каква мярка за неотклонение да определи, съдът е задължен да съобрази две кумулативни предпоставки. Първата е от събраните по делото доказателства да може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието, а втората да съществува реална опасност от укриване или извършване на престъпление от обвиняемите.

Състав на Варненския окръжен съд, прецени че към момента са събрани достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано подозрение, че Адреян Й. и Ярослав С. са съпричастни към обвинението, за което са привлечени. За съда бе налична и другата предпоставка – реална опасност двете лица да извършат престъпление, предвид свидетелствата им за съдимост. За Адреян и Ярослав, деянието се явява извършено в изпитателния срок на предишните им осъждания. Според закона разпространението на наркотици е тежко престъпление. Ако бъдат признати за виновни, те ще трябва да изтърпят и размера на наказанията, които са били отложени като изпълнение.  По отношение на Ярослав, съдебният състав счете, че здравословното му състояние позволява да пребивава в ареста. Отделно грижите за детето му не са само негово задължение. Не пребивава и на адреса, на който е регистриран. Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд определи, че подходящата мярка за неотклонение спрямо двамата обвиняеми е най- тежката - „задържане под стража“.  

Определенията на съда могат да бъдат обжалвани в 3-дневен срок.