Най- тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“, определи Варненският окръжен съд на 35-годишния Стоян Г. - служител на отдел „Икономическа полиция“ в ОД на МВР-Варна и на 43-годишния му помагач - Ивелин Н. Двамата са привлечени като обвиняеми на 15 август за поискан и получен от тях подкуп. Деянието е извършено в условията на продължавано престъпление.

Според обвинението, Ивелин Н. се свързал със собственик на фирма, срещу когото било образувано досъдебно производство за извършено престъпление срещу финансовата и кредитната система. На 24 юли тази година, той предложил на мъжа да даде подкуп, за да бъде осуетено воденото срещу нещо наказателно производство. Посредникът обяснил, че сумата от 8 000 лева ще бъде предадена на разузнавача от сектор „Престъпления срещу финансовата и кредитна система“ към Икономическа полиция –Варна. Той от своя страна трябвало да укрие писмени доказателства, събрани по време на разследването. По данни на прокуратурата, така на 11 и 14 август, собственикът на фирмата дал съответно първо 2 000 лв., а след това още 1 000 лв.

За извършеното престъпление, НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години.

Според закона, мярка за неотклонение „задържане под стража“ се взема, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода или друго по-тежко наказание, и доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност той да се укрие или да извърши престъпление. При определяне на мерките за неотклонение се вземат предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемия, здравословното състояние, семейното положение, професията, възрастта и други данни за личността му.

Двамата мъже не са осъждани. Имат постоянни адреси, на които живеят.

В днешното съдебно заседание, адвокатите на Стоян Г. и Ивелин Н. поискаха по-лека мярка за неотклонение – домашен арест или парична гаранция. Защитникът на полицейския служител, посочи че той има малко дете и съпруга, за които се грижи, изплаща и кредит и не би се укрил. Освен това вече бил отстранен от длъжност, поради което риска да извърши престъпление, като повлияе на разследването, вече не съществувал.

Адвокатът на 43-годишния Ивелин Н., изтъкна че той също има семейство и възрастен роднина, за които се грижи. Освен това има здравословни проблеми и пребиваването му в ареста ще го затрудни да се грижи за състоянието си. Пред съда мъжът заяви, че не работи.

Като разгледа събраните до момента доказателства, Варненският окръжен съд прецени, че и за двамата може да се направи обосновано подозрение, че са съпричастни към престъплението, за което са обвинени. Според съдебния състав, не е налице реална опасност двамата да се укрият. Не така обаче смята съдебният състав за опасността да извършат престъпление. Предвид ранния етап на разследването, предстои събирането на още много доказателства и разпити на много свидетели, поради което за съда рискът Стоян Г. и Ивелин Н. да извършат престъпление срещу правосъдието – като се опитат да влияят на разследването е реален. Това мотивира Варненският окръжен съд да определи спрямо двамата  мярка за неотклонение „задържане под стража“, като най- подходящата към момента.

Определенията подлежат на обжалване.