Варненският окръжен съд призна за виновни 34-годишния Калоян А. и неговата 52-годишна майка Гинка А. Младият мъж е осъден за това, че без надлежно разрешително, държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества и отглеждал растения от рода на конопа. Жената бе призната за виновна за държане на марихуана.

Обвинителният акт срещу тях беше внесен в съда на 21 юли тази година. В днешното разпоредително заседание двамата подсъдими поискаха делото да бъде разгледано по правилата на съкратено съдебно следствие. Те признаха фактите, изложени от обвинението и заявиха, че не искат събирането на нови доказателства.  При тази процедура, законът задължава съда да намали с 1/3 размера на определеното наказанието „лишаване от свобода“.

През март 2022 година Калоян А. наел къща, намираща се в местност „Евксиноград“. Той я оборудвал като оранжерия за отглеждане на растения от рода на конопа. Всяко едно от помещенията на триетажната къща било използвано за различна цел. Намирайки различни оправдания, не допускал наемодателя до вилата му. На 12 декември 2022 година, мъжът бил засечен в имота и задържан заедно с неговата майка. В автомобила, управляван от жената, били намерени съмнителни вещи. При претърсване на дома и́ във Варна, били намерени 5 пакетчета с тревиста маса, установена като марихуана с тегло от 21,71 грама. На следващия ден в имота в „Евксиноград“ били намерени и иззети общо 890 броя растения от рода на конопа в различен стадий на растеж, няколко чувала суха тревиста маса – 7676,87 грама марихуана на обща стойност 46 061,22 лв., електронни везни и гриндер.

Мъжът и жената не са известни на органите на реда и не са осъждани.

Варненският окръжен съд осъди Калоян А. на 3 години затвор, след намалението на размера с 1/3, и глоба от 5 хиляди лева за държането с цел разпространение на високо рискови наркотични вещества За отглеждането на растения от рода на конопа, съдът му наложи наказание от 2 години „лишаване от свобода“, след редукцията, и 5 хиляди лева глоба. Той ще търпи по-тежкото от двете наказания – 3 години затвор и 5 000 глоба. 34-годишният мъж беше оправдан по първоначалното повдигнато обвинение, марихуаната да е в големи размери.  Предвид младата възраст, чистото съдебно минало, липсата на предишни противообществени прояви и други смекчаващи вината обстоятелства, съдебният състав прецени  че следва изтърпяването на присъдата да бъде отложено с максималния, предвиден в закона, изпитателен срок от 5 години. При извършване на друго престъпление в този период, Калоян ще трябва да изтърпи и отложеното наказание.

Съдът призна за виновна и неговата майка, че държала 21,71 грама марихуана, като счете случая за маловажен и и́ наложи административно наказание - глоба в размер на 1000 лева.  

Присъдите могат да бъдат обжалвани или протестирани пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.