Тричленен състав на Варненския окръжен съд произнесе оправдателни присъди спрямо Николай С. капитан на кораб „Българка“ и Даниел П - помощник-капитан на плавателния съд. Те бяха признати за невинни, че поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – извършване на огневи работи на борда на кораба са причинили смъртта на Александър А. и средни телесни повреди на Пламен Ц., работещи като корабни ремонтчици, фитери.

Инцидентът станал на 28 октомври 2018 г. при ремонт на сух док в корабостроителницата „Булярд“. Наложило се да се извърши допълнителна ремонтна дейност - да се раздвижат приводите на крана за дистанционно затваряне на баластния танк, които били блокирали вследствие на образувана ръжда. Изпълнението на тази задача била възложена на членове на екипажа на кораба. Трима корабни ремонтчици извършили огневи работи на борда - нагряване на металните детайли с оксижен. Стигнало се до прегряване и разпръскване на шлака, която попаднала навсякъде върху дрехите, с които бил облечен един от ремонтчиците, както и по крачолите на другия. Вследствие на последното се стигнало до възникване на огън. По-малко засегнатият от пламъците мъж успял да се отдалечи и да свали горящите дрехи от себе си, но другият не могъл. Дрехите, с които бил облечен, се запалили изцяло, той получил тежки травми и изгаряния, които довели до смъртта му. Мъжът, който се спасил, получил термично изгаряне I, II и III степен, засягащо 37 процента от кожната повърхност.

Обвинителният акт беше внесен в съда за разглеждане през април миналата година. По делото бяха назначени множество експертизи – няколко тройни пожаро-технически, съдебно-медицинска, съдебно-техническа и съдебно-почеркова експертизи.

Тричленният съдебен състав на Варненския окръжен съд прецени, че 50- годишният Николай С. и 43-годишният Даниел П. нямат вина, че двамата моряци са извършвали ремонта без необходимите лични предпазни средства и специално работно облекло, както и че на мястото на огневите работи не били осигурени средства за пожарогасене. Двамата мъже бяха оправдани и по обвинението, че са допуснали извършването на ремонтните дейности, без преди това да е била изготвена оценка на риска.   

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна.