Окръжен съд – Варна определи мерки „задържане под стража“ на 29-годишните Милен Д. и Златин Хр., обвинени че в съучастие държали с цел разпространение големи количества високорискови наркотични вещества.

Досъдебно производство е започнало на 29.07.2020 г., като на 22 октомври тази година двамата мъже за привлечени като обвиняеми. При извършените в хода на разследването обиски, претърсвания и изземвания са били открити над 4518 грама марихуана и 1098 грама кокаин, предназначени за разпространение. Според прокуратурата има налични данни, че двамата мъже се занимавали с престъпната дейност продължителен период от време. Златин Хр. е бил осъждан три пъти за същото престъпление, но е бил реалибилитиран.

Предвиденото наказание в НК за това престъпление е “лишаване от свобода“ от 3 до 12 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева, като същото се явява тежко умишлено.

Защитниците на двамата обвиняеми поискаха по-леки мерки за неотклонение – „домашен арест“. Адвокатът на Милен Д. посочи, че у него е било намерено малко количество наркотик, който бил за лична употреба и липсвали доказателства за неговата съпричастност към престъплението. Освен това, той имал постоянен адрес и чисто съдебно минало, което не предполагало Милен да се укрие или да извърши престъпление. Защитникът на Златин Хр. също посочи, че не е налице реална опасност обвиняемият да се укрие, тъй като имал постоянен адрес, на който можело да бъде открит и при определяне на мярка „домашен арест“ лицето не би имало възможност да извърши престъпление.

Събраните до момента доказателствата, сред които показанията на защитени свидетели и служители под прикритие дадоха основание на Варненският окръжен съд да направи обосновано предположение за съпричастност на Милен Д. и Златин Хр. към престъплението, за което са обвинени. Съдебният състав прецени, че спрямо Милен Д. не съществува реална опасност той да се укрие предвид наличието на постоянен адрес. Въпреки чистото му съдебно минало, заради тежестта на обвинението и наказанието - до 12 години затвор, съдът намери за реална опасността той да извърши престъпление с цел да повлияе на разследването и да избегне наказателната отговорност. Спрямо Златин Хр. съдебният състав изтъкна, че той пребивава на различни адреси, което е предпоставка да се укрие, а изтърпените в миналото присъди за разпространение на наркотици не са имали за него възпиращо или ограничаващо действие. Поради споделените съображения, Варненският окръжен съд прецени, че единствените адекватни мерки за неотклонение към момента спрямо Милен Д. и Златин Хр., са най- тежките, а именно „задържане под стража“.

Определенията на Варненския окръжен съд подлежат на обжалване пред Апелативен съд – Варна.