Петима юристи, завършили специалност „Право"“ избраха Окръжен съд – Варна, за да преминат задължителния си професионален стаж за придобиване на юридическа правоспособност.

По традиция стажантите бяха посрещнати от председателя на Варненския окръжен съд – съдия Марин Маринов. Той ги запозна със структурата на съда, благодари им за избора и сподели с тях, че всъщност това е последната стъпка от тяхното обучение, в която някой ще им помага и учи, преди да поемат изцяло отговорността да правораздават.  Разговаря с тях за предпочитанията им в правната материя.

След това, съдия Маринов официално връчи на всеки от тях стажантската книжка и им пожела успях през предстоящите шест месеца. Посъветва ги, която и сфера на правораздаването да изберат, да не забравят че то е изкуство на справедливото и доброто.

В продължение на 6 месеца стажантите ще разполагат с време да се запознаят със съдебната система. Първите два месеца представляват т.нар. „общ стаж“, в който те ще събират информация за дейността и функциите на съд, прокуратура, следствие, адвокатура и нотариат. Останалите четири месеца са предвидени за специализиран стаж, в който, под ръководството на съдии-наставници, ще изготвят проекти за съдебни актове. Целта на стажа е  по-късно юристите да направят избора си за професионалната реализация.

Задължителният професионален стаж е финалния обучителен етап, преди юристите да се явят на изпит и да придобият юридическа правоспособност.

Staj