Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд увеличи драстично размера на паричната гаранция, определена от Районния съд във Варна на Д. Бельов от 2 000 на 12 000 лева. След протест на Окръжна прокуратура днес въззивната инстанция гледа дело за вземане на процесуална мярка за неотклонение спрямо собственика на клуб в курорта Златни пясъци и неговата барманка.

Те са привлечени като обвиняеми по дело за набиране на лица с цел да бъдат използвани за развратни действия. За тези престъпления законът предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Мярката за неотклонение на Районния съд по отношение на П. Колева, а именно: парична гаранция от 2000 лева, бе потвърдена от ВОСВарненски Окръжен съд. Барманката, обвинена за съучастник на своя работодател, е назначена на сезонна работа в клуба, стана ясно в съдебната зала.

Съдът споделя изводите на първата инстанция за наличие на обосновано предположение, че са извършители на деянието, за което са обвинени, но приема, че е спорно дали има реална опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Бельов има чисто съдебно минало, няма криминални прояви, нито криминални регистрации. Предоставената от прокуратурата справка с характеристични данни не може да наложи извод, че Бельов е лице с висока обществена опасност, счита съдът. Затова паричната гаранция бе определена като най-адекватна мярка за неотклонение спрямо двамата обвиняеми. Предвид личното изявление на Бельов, че има месечни доходи от 2000-3000 лева и че е собственик на две заведения, съдът приема, че определената от първата инстанция парична гаранция от 2000 лева е изключително занижена. В мотивите си ВОСВарненски Окръжен съд посочва, че се съобразява с доходите и степента на обществена опасност на обвиняемия и затова счита, че парична гаранция в размер на 12 000 лева е адекватна, за да го възпре да извърши друго престъпление.

Паричната гаранция трябва да бъде платена в 10-дневен срок като едва след внасяне на сумата Бельов следва да бъде освободен от ареста.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.