Варненският окръжен съд призна за виновeн 46- годишния Стоян И., който в качеството си на упълномощено лице на ЕООД, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Престъплението било извършено в периода от 14 февруари до 13 април 2018 година. Мъжът извършил деянието чрез посредничеството на друго невиновно лице, чрез неговия електронен подпис, като потвърдил неистина в справки-декларации за данък върху добавената стойност. По този начин Стоян И. приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер 18 030 лева. Освен това за периода 01.01.2019 – 31.03.2019 г. във Варна, като осъществяващ фактическото изпълнение на задълженията по извършване на търговска дейност и управлението на търговското дружество в качеството му на упълномощено лице не подал годишна данъчна декларация за отчетната 2018 година. С това действие избегнал установяването и плащането на данъчно задължение в размер на 32 234,31 лева, което то се явява в особено големи размери.

Делото беше внесено в съда в края на август тази година и в рамките на 3 открити съдебни заседания, наказателното производство приключи на първа инстанция.

Стоян И. е с висше образование, осъждан.

Съдебният състав на Варненския окръжен съд му наложи наказание, за всяко едно от извършените престъпления, „лишаване от свобода“ за срок от 4, което да изтърпи при първоначален общ режим.  Съдът приведе в изпълнение наказанието на 46-годишния мъж, наложено с влязла в сила условна присъда на Районен съд – Пловдив в размер на 2 години лишаване от свобода за извършена имотна измама. Осъденият следва да плати на Министерството на финансите сумите, предмет на престъпленията, представляващи обезщетение за претърпените имуществени вреди, в резултат на деянията.

Присъдата подлежи на въззивна проверка пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.