Варненският окръжен съд призна за виновен 36-годишния Борис П. за това, че на 3 септември 2022 г. извършил действия с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на 6 годишно момче. Престъплението е извършено в условията на опасен рецидив. Окръжен съд – Варна присъди наказание 15 години „лишаване от свобода“ при строг режим на изтърпяване. Борис П. беше признат за виновен и за това, че на същата дата извършил полово сношение с детето, като за това престъпление присъдата му е 6 години затвор.

От двете наказания 36-годишният мъж ще търпи по-тежкото, а именно 15 години „лишаване от свобода“.

Съдът уважи в цялост предявения граждански иск от страна на родителите на пострадалото дете в размер на 100 000 лева, ведно със законната лихва, считано от датата на деянието до окончателно изплащане на сумата.

Делото бе разгледано по общия ред при закрити врати, тъй като се касае за престъпления против половата неприкосновеност на малолетно дете и за факти и обстоятелства от личния живот на детето и неговите родители. По време на съдебното следствие, подсъдимият не се призна за виновен. Защитникът му пледираше пред съдебния състав, че Борис П. страда от психическо заболяване и не следва да носи наказателна отговорност. Заключенията обаче на двете назначени съдебно-психиатрични експертизи бяха категорични, че подсъдимият е бил в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. В хода на съдебното следствие бяха изслушани и вещите лица, изготвили ДНК и съдебно-медицинските експертизи. Събрани бяха достатъчно доказателства, уличаващи 36-годишният Борис в извършването на престъпленията.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство в обвинението бе посочена многократната предходната съдимост на мъжа за престъпления от общ характер – всичките за сексуални посегателства. Последното си наказание Борис П. изтърпял на 09.02.2019 г. по присъда на Районен съд – Девня. Според закона, всяко следващо деяние извършено в 5 годишния срок от изтърпяване на наказанието по предишните присъди обуславя наличието на квалификацията опасен рецидив.

На 3 септември 2022 година, след 19 ч., в ж.к. Вл. Варненчик във Варна баща ремонтирал автомобила си пред блока, а в близост малкият му син карал тротинетка. Борис П. наблюдавал детето. Когато то излязло от полезрението на своя родител го завел в храстите наблизо и извършил престъпленията спрямо момчето. Когато то се върнало при баща си, той забелязал, че на разстояние от детето му стои Борис П. Детето веднага разказало за случилото се. Родителят подал сигнал на телефон 112, а извършителят бил задържан на място от екип на полицията.

Присъдата на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване в 15-дневен срок от днес.