Наказателният съдия от Окръжен съд  - Варна, Яна Панева разисква с учениците от 10 клас на Професионалната техническа гимназия най- често разглежданите дела за престъпления – разпространение на наркотици, грабеж и пътни произшествия, завършили със смърт. Посещението й бе част от образователната програма на съда – „Час по правосъдие“, реализирана съвместно с Регионалното управление на образованието във Варна.

Магистратът облече своята тога, за да демонстрира начина, по който влиза в съдебно заседание. Запозна учениците от специалност „Техник на автомобилна техника“, с престъпленията, извършени в транспорта. Съдия Панева призова учениците никога да не си позволяват да се качват на автомобилите след употреба на алкохол или наркотици. Както и след като вземат шофьорска книжка, да не бъдат самонадеяни и да спазват правилата за движение. Даде им пример с дело, което е разглеждала. При него млад водач на автомобил, взел свидетелство на управление на МПС и малко след това качва свои познати, за да ги повози из Варна. Започва да кара неразумно по улиците – не спазва знаците и ограниченията на скоростта в града. В един момент, стреснати от поведението му, приятелите му го молят да спре, за да слязат от автомобила. След което младият шофьор преминава на червен сигнал на светофар и всички, освен него, загиват в катастрофа. „Разказвам тази история, за да Ви дам един истински пример, как бързо може да се преобърне живота на човек. В този случай, двама младежи се разделят с живота, а техният приятел до края на живота си ще живее с мисълта, че ги е убил със своето поведение“, сподели съдия Панева.

Предвид специалността на учениците от Професионалната техническа гимназия, магистратът от Варненския окръжен съд им обясни за ролята на вещите лица при разглеждането на наказателни дела. Съдия Панева посочи, че съдебните експертизи са от решаващо значение за изхода на делото. „Вещите лица са експерти със специални знания и умения, който се назначават от орган на съдебната власт.  За да бъде един гражданин вещо лице, той трябва да притежава специални знания и умения, да има задълбочени познания в определена област. Чрез използването на тези знания той да може да отговори на конкретни въпроси, поставяни в един съдебен процес и по този начин да помогне за разкриване на обективната истина“, обясни съдия Панева.

През втория срок предстои още една среща с десетокласници от Професионалната техническа гимназия.  

Tech G Y Paneva