Симулационни очила демонстриращи ефекта на дезориентация, забавено време за реакция, объркване и изкривяване на зрението, вследствие употребата на наркотици предизвикаха истински фурор сред учениците от пети, шести и седми клас на Частно средно училище „Мечтатели“ във Варна. Те бяха на посещение в Окръжен съд – Варна в рамките на образователната програма на институцията „Час по правосъдие“.

Срещата с учениците започна със запознаване с по-важните моменти от 145-годишната история на съда във Варна. Научиха кои са основните правила за поведение в Съдебната палата и съдебната зала. Обяснено им бе, че всички лица посещаващи сградата, задължително се проверяват от служител на областно звено „Съдебна охрана“, съгласно утвърдените от Министерство на правосъдието „Правила за вътрешния ред, пропускателния режим и сигурността на съдебните сгради“. Ръководителят на служба „Връзки с обществеността“ Диана Иванова разясни, че в Съдебната палата не се допускат лица, които не могат да удостоверят самоличността си. „Забранено е влизането в сградата на съда в неприличен външен вид, в явно нетрезво състояние или под влияние на упойващи или наркотични вещества, както и демонстриране на агресивно или скандално поведение. Освен това абсолютно забранено е използването в съдебна зала на мобилни телефон, както и правенето на видео и звукозаписи по време на заседание“, посочи съдебният служител „Връзки с обществеността“.

Срещата с учениците от частно средно училище „Мечтатели“ продължи с разговор с гражданския съдия от Варненския окръжен съд - Михаил Михайлов. Магистратът разказа какви дела разглежда съдът с участието на деца. Посочи, че институцията разполага със специално обучени съдии за работа с непълнолетни, както и каква е разликата между изслушване и разпит на дете. Те имаха възможност да видят снимки от специализираното помещение – т.нар. Синя стая, с което разполагат съдилищата в града, за изслушване на деца в щадяща среда. „Синята стая има две помещения с отделен вход, свързани с обща стена, част от която е с т.нар. „венецианско стъкло“. В едното помещение влизат децата и придружаващите ги психолози, педагози, социални работници, магистрати или др. Разпитът се наблюдава на монитор в другото помещение", обясни съдия Михайлов.

Посещението на учениците от ЧСУ „Мечтатели“ завърши с демонстрация на ефекта от употребата на наркотични вещества чрез симулационни очила. Те бяха предоставени от  Добромир Досев – старши експерт в дирекция „Превенции“ на Община Варна и секретар на Общинския съвет по наркотичните вещества. Той обясни на подрастващите, че е тревожна тенденцията за намаляване на възрастовата граница сред децата, които посягат към наркотиците. „Сега тя е 12 години! Не посягайте към дрогата. Тя има фатални последствия за вашата психика и за бъдещото Ви развитие. Разпространителите се интересуват единствено от парите. Мислете какво избирате. Изберете за себе си да имате едно по-добро бъдеще, едно по- хубаво утре“, призова децата Добромир Досев.

Учениците нямаха търпение да направят симулацията и да усетят влиянието върху поведението им. Публиката трябваше да следи за промените в движението и концентрацията.

Единодушно бе мнението, че когато си под въздействие на наркотици, се чувстваш несигурен, неконцентриран, нямаш реална оценка на действителността, грешно преценяваш пространството и предметите в него. Отстрани човек изглежда плах, нестабилен, неадекватен.

„Представете си под подобно въздействие да управлявате автомобил, например“, предложиха домакините.

На тръгване от Окръжен съд – Варна, подрастващите получиха информационни брошури, които да ги ориентират в правната тематика и да им дадат полезни съвети за реакция, когато им не наложи да влязат в досег с правосъдието или станат жертва на престъпление. На финала всички си направиха снимка за спомен пред Съдебната палата.                          

Срещите с ученици по образователната програма „Час по правосъдие“ ще продължат до края на учебната година.

Posestenie Mechtateli 23 01 2024