Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновен 61-годишен таксиметров шофьор от Несебър за причиняване на смърт по непредпазливост на 64-годишна рускиня и средна телесна повреда на нейната приятелка, също от Русия. Съдът определи наказание спрямо Иван Дживанов „Лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 6 месеца, намалено с 1/3 заради съкратеното съдебно следствиес признаване на фактите в обвинителния акт. Условната присъда от 3 години е отложена с 5-годишен изпитателен срок. ВОСВарненски Окръжен съд лиши таксиметровия шофьор от право да управлява МПС за срок от 4 години. Подсъдимият Иван Дживанов се призна за виновен и се съгласи всички факти, събрани в досъдебното производство, да бъдат приобщени към наказателното дело срещу него.

Иван Дживанов работил като водач на таксиметров автомобил. На 21.07.2013 г. бил нает от две рускини, с които се познавал от години. Те били негови редовни клиентки и приятелки, с които поддържал връзка не само по време на ваканциите им в България. Катастрофата станала след село Горица, когато шофьорът отклонил вниманието си от пътя, за да покаже на рускините забележителностите в близост. В резултат на това му действие загубил контрол над управлението и таксито се ударило в спрял лек автомобил в уширението извън пътното платно. На всички участници в катастрофата била осигурена медицинска помощ, но двете рускини имали нужда от лечение. Едната била изписана два дни след приемането в болница, а седмица по-късно другата починала.

Иван Дживанов е правоспособен водач, с наложени редица наказания за допуснати нарушения на правилата за движение, за които е санкциониран по надлежния ред. Според неговите коментари в съдебна зала тези наказания били предимно за шофиране без колан. Таксиметровият шофьор е с чисто съдебно минало.

Присъдата на ВОСВарненски Окръжен съд може да бъде протестирана или обжалвана в 15-дневен срок. В края на днешното заседание съдът потвърди определената мярка спрямо Дживанов „подписка“.