Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновен 24-годишният Тарик Салем за причиняване на смърт по непредпазливост на пътя. Наложено му е наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години, чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок от пет години, считано от влизане на присъдата в сила. Подсъдимият е лишен от съда от право да управлява МПС за срок от три години.

На 17.10.2014 г. рано сутринта, все още в тъмната част на денонощието, Тарик Салем пътувал за работа, като шофирал автомобила на семейството си. Движил се по бул. "Христо Смирненски" в посока бул. „Сливница". Навлязъл в кръстовището на бул. „Христо Смирненски" и ул. "Тролейна“. По това време Исмет Махмуд отивал също на работа, като вървял по банкета вдясно по посока на движението на автомобила на Салем. Когато пешеходецът предприел пресичане, автомобилът на Салем бил в непосредствена близост до него. Ударът бил неизбежен. Не е установено наличие на алкохол в кръвта на водача и на пострадалия. Вследствие на пътно-транспортното произшествие пешеходецът получил сериозни травматични увреждания, довели до смъртта му.

В съдебната зала бяха изслушани множество аргументи на страните. Защитата заяви, че въпреки маркировката на пътя, пешеходната пътека не е сигнализирана с пътен знак, според изискванията на Закона за движение по пътищата. Постави се въпроса дали пешеходецът е навлязъл правомерно на пътното платно. По размера на наказанието отношение взеха всички страни. Чуха се факти за младата възраст на Салем, безупречната му обществена репутация и опитите му да окаже помощ на пострадалия мъж. Не беше пропусната високата обществена опасност на деянието.

Присъдата може да се обжалва или
протестира пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок от днес.

Съдът потвърди мярката за неотклонение спрямо Тарик Салем „подписка".