Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновен таксиметровият шофьор Антон Иванов от Варна за причиняване на смърт по непредпазливост, като след деянието той е направил всичко, зависещо от него, за оказване на помощ на пострадалата жена. Присъдата е лишаване от свобода за срок от 18 месеца, редуцирана до 12 месеца, заради съкратената съдебна процедура, при която подсъдимият призна всички факти от досъдебното производство и се призна за виновен. Едногодишната присъда е отложена с 3-годишен изпитателен срок. Водачът на таксиметров автомобил е лишен от право да управлява МПС за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила, като се зачита времето, през което е бил лишен от това право по административен ред.

На 16.09.2014 г. на кръстовището на бул „Цар Освободител" и ул."Иван Драсов", в посока Летния театър във Варна, при управление на таксиметров автомобил, 64-годишният водач е блъснал по непредпазливост 75-годишна жена. Тя решила да пресече разделителната ивица, която ограничавала двете посоки на движение по бул."Цар Освободител". Иванов не забелязал пешеходката, която в момента да удара била в средата на платното, по което се движил, макар че скоростта му е била съобразена с правилата за движение в градски условия. Шофьорът ударил спирачка, а след това отклонил колата към дясната лента на булеварда и там спрял. Излязъл от автомобила и се опитал да свести падналата на пътното платно възрастна жена. Взел аптечка от колата си и се опитал да притисне раните й, за да не кървят. Малко по-късно пристигнала линейка. При проверка пробата за алкохол на Иванов била отрицателна.

Искането
на защитата бе за наказание - пробация, обосновано с необходимостта на Иванов да продължи да работи като таксиметров шофьор, с което изкарва прехраната си. Това наказание бе определено от съда като крайно ниско предвид деянието. Професията, която упражнява подсъдимият, предполага много по-голяма отговорност и внимание на пътя, коментира съдът.

Присъдата на ВОСВарненски Окръжен съд може да се обжалва или оспорва пред Апелативния съд в 15-дневен срок.

Мярката за неотклонение „подписка“ спрямо Антон Иванов бе потвърдена от съдебния състав.