Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Със заповед на административния ръководител – председател на Окръжен съд Варна е разпоредено всички дела, по които участват непълнолетни деца, да бъдат разпределяни за разглеждане от специализирани състави на гражданско и наказателно отделения. Съдиите от тези състави са преминали обучение по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца“.

 

Заповедта се отнася за наказателни дела, както и за образуваните в гражданско отделение дела по въззивни жалби срещу решения и определения на първоинстанционните съдилища. Най-често в гражданския съд се разглеждат спорове за упражняване на родителски права, по искове за издръжка, по молби по Закона за защита от домашно насилие спрямо непълнолетни лица и други. При наказателните дела ненавършилите пълнолетие лица могат да бъдат в качеството на обвиняеми или подсъдими, както и на пострадали от престъпление.

Поради специфичния характер на съдебни заседания с участието на непълнолетни лица, както и поради изискването за специализация, останалите съдии ще бъдат изключвани при случайното разпределение на дела във Варненския окръжен съд.