Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Защитата на 57-годишния бизнесмен, обвинен за убийството на зет си миналото лято, изпрати молба до Варненската окръжна прокуратура за изменение на мярката за неотклонение спрямо Р. Иванов в по-лека. На 5 февруари т.г. материалите са постъпили в деловодството на Варненския окръжен съд и днес се проведе насроченото съдебно заседание.

Съдът не даде ход на делото, поради липса на сезиране по законоустановения ред и не е компетентен да се произнесе по направеното искане от защитата. Мотивите са свързани с адресата на молбата – Варненската окръжна прокуратура, както и с основанието за отправянето й – разпоредбите на чл.63 ал.6 от НПКНаказателнопроцесуален кодекс. Съгласно закона, в досъдебното производство наблюдаващият прокурор следва и по свой почин да измени мярката за неотклонение в по-лека или да я отмени, без съдебен контрол, когато отпадне опасността обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

В съдебно заседание защитникът на обвиняемия изрично заяви, че не е адресирал молбата си до Окръжен съд Варна и не желае произнасяне на съда, а от наблюдаващия прокурор.

След като прецени, че в случая прокуратурата е процедирала незаконосъобразно съдът прекрати производството по искането за промяна на мярката за неотклонение. Определението може да бъде протестирано в 7-дневен срок от днес.