Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна Недялка Добрева от Девня за виновна за това, че на 02.08.2015 г. умишлено умъртвила съпруга си. Присъдата й е 6 години и 8 месеца „лишаване от свобода“ при първоначално строг режим. Наказателното дело бе разгледано при условията на съкратено съдебно следствие, при което Недялка Добрева призна фактите в обвинителния акт и се призна за виновна.

53-годишната жена е била омъжена в продължение на 37 години и заедно с мъжа си имат 3 деца и 7 внуци. Пред съда жената сподели за системния тормоз от страна на съпруга й от началото на брака им, като мъжът й пиел и я биел. Същото е установено и от прокуратурата в досъдебното производство. В последните години подсъдимата също започнала системно да пие.

На 2 август миналата година двамата се върнали в дома си пияни след гостуване в жилището на приятелка на Добрева. Седнали на диван до масата в кухнята и започнали да разговарят за внуците си. Добрев започнал да ги обижда, а жена му ги защитавала. По време на скандала мъжът ударил съпругата си с ръка по лицето, а след това взел ножа от масата и посегнал с него към корема й. Пияният Добрев изгубил равновесие, залитнал назад и отново седнал на дивана. Тогава жена му взела ножа от ръката му и го намушкала в областта на гръдния кош. Смъртта настъпила бързо.

Установено е, че в момента на престъплението Добрева е имала 2,20 промила алкохол в кръвта, а съпругът й – с 2,8 промила. Назначената съдебнопсихиатрична експертиза в досъдебното производство е потвърдила психиатричното заболяване на Добрева, заради което е пенсионирана по болест, но експертите твърдят, че жената е осъзнавала свойството и значението на деянието, и е можела да ръководи постъпките си.

Присъдата на ВОСВарненски Окръжен съд подлежи на въззивна проверка в 15-дневен срок.