Варненският окръжен съд призна Недялка Добрева от Девня за виновна за това, че на 02.08.2015 г. умишлено умъртвила съпруга си. Присъдата й е 6 години и 8 месеца „лишаване от свобода“ при първоначално строг режим. Наказателното дело бе разгледано при условията на съкратено съдебно следствие, при което Недялка Добрева призна фактите в обвинителния акт и се призна за виновна.

53-годишната жена е била омъжена в продължение на 37 години и заедно с мъжа си имат 3 деца и 7 внуци. Пред съда жената сподели за системния тормоз от страна на съпруга й от началото на брака им, като мъжът й пиел и я биел. Същото е установено и от прокуратурата в досъдебното производство. В последните години подсъдимата също започнала системно да пие.

На 2 август миналата година двамата се върнали в дома си пияни след гостуване в жилището на приятелка на Добрева. Седнали на диван до масата в кухнята и започнали да разговарят за внуците си. Добрев започнал да ги обижда, а жена му ги защитавала. По време на скандала мъжът ударил съпругата си с ръка по лицето, а след това взел ножа от масата и посегнал с него към корема й. Пияният Добрев изгубил равновесие, залитнал назад и отново седнал на дивана. Тогава жена му взела ножа от ръката му и го намушкала в областта на гръдния кош. Смъртта настъпила бързо.

Установено е, че в момента на престъплението Добрева е имала 2,20 промила алкохол в кръвта, а съпругът й – с 2,8 промила. Назначената съдебнопсихиатрична експертиза в досъдебното производство е потвърдила психиатричното заболяване на Добрева, заради което е пенсионирана по болест, но експертите твърдят, че жената е осъзнавала свойството и значението на деянието, и е можела да ръководи постъпките си.

Присъдата на ВОСВарненски Окръжен съд подлежи на въззивна проверка в 15-дневен срок.