Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Предстои да бъде съден задържане на хашиш на обща стойност 4 772 570 евро

Варненският окръжен съд разгледа искане на испанските власти за предаването на 56-годишнияВладимир Демиров. Той е в Затвора – Варна с 2-годишна присъда за няколко извършени престъпления у нас и към момента има остатък за изтърпяване на наказанието около 8 месеца. Спрямо Демиров има издадена Европейска заповед за арест (ЕЗАЕвропейска заповед за арест), според която се издирва за привличане в качеството на обвиняем за трафик на наркотични вещества.

Деянието е извършено на 26.11.2006 г., в близост до Кабо де Гата, Кралство Испания. Демиров, в съучастие като съизвършители с други лица, на ветроходна лодка, без надлежно разрешително придобили и държали 3 632,128 килограма хашиш на обща стойност 4 772 570 евро. На 26 ноември 2006 г. Митническата полиция открива наркотиците, след което арестува Демиров и още един мъж. Плавателният съд е бил използван, за да се внесе хашиша в Испания, с цел разпространение.

Деянието има за предмет наркотично вещество в особено голямо количество, като екипажът на лодката е действал по поръчение и в изпълнение на решение на организирана престъпна група, твърдят местните разследващи органи. Това престъпление е съставомерно и по българския Наказателен кодекс и се наказва с лишаване от свобода до 9 години в Испания и до 12 години у нас. За същото деяние се води паралелно производство в България, но Демиров не е обвиняем по него. Срещу него и още 5 лица има внесен обвинителен акт в Централен следствен съд №5 в Мадрид, като делото е приключило с влязла в сила присъда по отношение на българските граждани Николай Киров, Стоян Любенов, Стойко Манев, Валентин Николов и испанския гражданин Хосе Луис Гарсия Фернандес. Според наличните по делото данни, предоставени от испанските власти, Демиров е предаден за задочно съдене.

Днес, на свое заседание ВОСВарненски Окръжен съд допусна предаването на Владимир Демиров на испанските власти за провеждане на наказателно преследване за описаното в ЕЗАЕвропейска заповед за арест престъпление, но след изтърпяване на наказанието у нас. Има постъпили писмени гаранции, че в случай на осъдителна присъда в Испания, българският гражданин ще бъде върнат за изтърпяване на наказанието у нас.

Определението на ВОСВарненски Окръжен съд може да бъде обжалвано в 5-дневен срок пред Апелативен съд Варна.