Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

45-годишният Злати Иванов бе признат за виновен от състав на Варненския окръжен съд и ще търпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години при строг режим. Той бе осъден да плати обезщетение на пострадалия Никола Ангелов в размер на 10 000 лева по граждански иск. Съдът изслуша свидетелски показания и експертизи на вещи лица и установи фактическата обстановка, при която е извършено деянието.

Пострадалият Никола Ангелов има постоянен адрес във Варна, но живее като клошар, като събира вторични суровини и ги продава. Такъв начин на живот има и подсъдимият Иванов. В деня на престъплението, 02.09.2014 г. , Ангелов изпил голямо количество алкохол и късно вечерта отишъл на площад „Славейков", в близост до ЖП гарата. Там се срещнал с подсъдимия Иванов, който също бил употребил алкохол. Показанията на двамата, дадени пред съда, се разминаваха съществено, но съдът прие, че спрямо Иванов са извършени неправомерни действия, довели до конфликт. Подсъдимият извадил кухненски нож, който носел в панталона си, и го забил в гърдите на Ангелов. Пострадалият го извадил и хвърлил ножа на земята, като затиснал раната с дреха и отишъл до близкия денонощен магазин, за да потърси помощ. Два часа по-късно бил опериран по спешност в отделение „Гръдна хирургия".

Извършената съдебно-медицинска експертиза е установила, че Ангелов е получил прободно-прорезно нараняване в близост до сърдечната област. В нощта на престъплението в кръвта на пострадалия е имало етилов алкохол в количество 3,50 промила, която се счита за тежка степен на алкохолно повлияване. Извършителят на деянието е имал алкохол в концентрация 0,43 промила. Според заключението на вещите лица подсъдимият не страда от психично заболяване и зависимост към психоактивни вещества. Той е разбирал свойството и значението на извършеното и е можел да ръководи постъпките си. Съдът прецени, че е извършил опит за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана и не прие квалификацията в обвинителния акт като опит за умишлено убийство, като деянието останало недовършено поради независещи от волята му причини

Злати Иванов е осъждан за деяния против собствеността още като непълнолетен, а последната му присъда е от 2005 г. Днешната присъда може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок, считано от днес.