Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

На традиционната пресконференция в края на месец март ръководството на Окръжен съд Варна представи пред медиите акцентите от годишния доклад на съдебната институция за изминалата 2015 г.

pressconf

Според събраните статистически данни има леко увеличение на постъпилите дела спрямо миналата година – 7618 броя. Изключително добри са резултатите на ВОСВарненски Окръжен съд по отношение на срочност на делата през 2015 г. -  88% от делата са приключили в 3-месечен срок от образуването им, а 98% от съдебните актове са постановени в 1-месечен срок от обявяването им за решаване.

Статистиката за натовареност на съдиите показва, че 13,45 дела средно на месец са разглеждали магистратите от ВОСВарненски Окръжен съд през 2015 г.; по 11,78 дела средно на месец има финализиращ съдебен акт (свършени дела).

ВСЕ ПО-МАЛКО ФИРМИ ФАЛИРАТ ВЪВ ВАРНА

Съдия Мария Терзийска, ръководител на Търговско отделение на Варненския окръжен съд, представи пред медиите акцентите от работата на отделението през 2015 г. Тя отчете слабо намаление на броя на постъпилите първоинстанционни дела /със 100 броя спрямо предходния отчетен период/, както и традиционно по-голям дял на броя  дела по облигационни спорове. През 2015 г. продължава да спада броят на постъпилите първоинстанционни дела по несъстоятелност – 50 броя за 2015 г., 64 броя дела за 2014 г., спрямо 107 дела от същата категория през 2013 година. Това намаление според съдебната статистика може да говори и за стабилизиране на икономиката в региона: дружествата не предприемат толкова високорискови операции, както в предходни години, банките отпускат заеми с по-голяма взискателност към кредитополучателите, коментира съдия Терзийска.

11% УВЕЛИЧЕНИЕ НА НОВОПОСТЪПИЛИТЕ ГРАЖДАНСКИ ДЕЛА

Съдия Росица Станчева, ръководител на Гражданско отделение на Варненския окръжен съд, коментира увеличението на облигационните дела (за имуществени спорове)  през 2015 г. /от 933 през 2014 г., на 1060 броя през 2015 г./. Причина за това са основно делата, по които страни са енергоразпределителните дружества (39% от разглежданите дела  - 814 броя през 2015 г., съответно 656 броя – през 2014 г.).

Три пъти са се увеличили делата по Закона за отговорността на държавата – от 9 на 27 броя при сравнение на двата периода. През 2015 г. има 12 осъдителни решения на първа инстанция, при които Прокуратурата на РБългария е осъдена да изплати различни по размер обезщетения за неимуществени вреди.  По две от делата исковете са отхвърлени, но решения към настоящия момент все още не са влезли в сила.

Увеличен е броя на т.нар. „бързи производства“- спорове, свързани с уволнение, неизплатени трудови възнаграждения, издръжки и производства по Закона за защита от домашно насилие. Има увеличение на вещните дела, както и на делата, образувани по жалби срещу действия на съдия-изпълнител.

ВОСВарненски Окръжен съд Е ОДОБРИЛ 54 СПОРАЗУМЕНИЯ ПРЕЗ 2015 Г.

През 2015 г. сроковете на правораздаване са значително съкратени, както заради броя на одобрените от съда споразумения, така и от увеличения брой дела, приключени в 3-месечен срок от постъпване на делото в съда до съдебен акт на тази инстанция (93% от общия брой). Това отчете ръководителят на Наказателно отделение на Варненския окръжен съд Иваничка Славкова. През 2014 и 2015 г. са внесени почти еднакъв брой обвинителни актове – съответно 140 и 139 броя. Значително са се увеличили делата, по които съдът дължи произнасяне в кратки срокове - от седем дни до незабавно.

За отчетния период са произнесени 184 присъди, като 95% от тях са осъдителни. Най-голям е броят на осъдените лица по глава XI от Наказателния кодекс – основно за държане на наркотици (през 2013 г. – 38, през 2014 г. – 45, а през 2015 г. – 73 осъдени лица).

Изключително повишена е ефективността от използването на специални разузнавателни средства, за които дава разрешение съдът. Постигнатата ефективност през 2015 г. е 92,59%.

Други акценти в работата на ВОСВарненски Окръжен съд, представени на пресконференцията:

Подобряване административното обслужване на гражданите чрез въвеждане в експлоатация нови информационни услуги:

  • Изграден нов външен мултиезичен сайт  на Окръжен съд Варна (www.vos.bg) с интеграция на WEB базираните справким;
  • WEB базирана справка за постановени актове;
  • WEB базирана справка за текущи дела по зали;
  • Изградена безжична точка (Hotspot) за достъп на територията на Съдебната палата;
  • Електронни информационни табла пред съдебните зали.

Откриване на Център по медиация към съдебен район на Окръжен съд Варна – 11.11.2015 г.

  • Проведени два обучителни семинара за съдии – м. май и м. декември 2015 г.
  • 15 действащи медиатори
  • Към 31.03.2016 г.: 33 срещи по 19 граждански и наказателни деца, 10 сключени споразумения

Пилотен съд по детско правосъдие

Специализирани съдии за разглеждане на дела с участието на деца – със заповед от 1.10.2015 г.

Организиране на информационни кампании под мотото „Младите и правосъдието“ и участие в проекти за повишаване информираността на младите хора:

  • Ранни срещи с правото“ във ВОСВарненски Окръжен съдВОСВарненски Окръжен съд е партньор в проект на Областния съвет на БЧК - Варна;
  • „Час по правосъдие“ -  партньорство на ВОСВарненски Окръжен съд и ВРС с Инспектората по образованието във Варна;
  • Пилотна образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ – проект на ВССВисш съдебен съвет.