Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд определи като основателно искането на Окръжна прокуратура - Варна за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 45-годишния израелски гражданин Елияху Фахима. До българските власти е постъпило искане на съдебните власти на Израел за временното му задържане във връзка с наказателно преследване за непристойни действия, блудство и изнасилване на ненавършило 14 г. лице от женски пол.

Съдът намира, че е налична валидна заповед за временен арест, преподписана на 28.01.2016 г. от Магистратски съд в Be,er Sheva, Израел. От нея е видно, че спрямо Фахима се води наказателно производство за три деяния, които са тежки умишлени престъпления, както по израелското, така и по българското законодателство. Те са извършени през периода 2010 -  април 2011 г. и наказателното преследване за тях не е погасено по давност. Фахима е напуснал родината си на 26.02.2015 г. и  се е отклонил от наказателното преследване. Независимо от  представените в съдебната зала днес доказателства /че има постоянен адрес във Варна и регистрирано търговско дружество със седалище в града/, съдът счита, че е налице опасност да се укрие от провеждане на производството по екстрадицията му.

Днес е получена и молба до българските власти за естрадиция на Елияху Фахима в Израел, стана известно в съдебната зала. С оглед тежестта на деянията, за които е обвинен, както и обстоятелствата, че се е отклонил от наказателно преследване в родината си, съдът прецени, че временното задържане под стража за срок от 40 дни ще обезпечи явяването му в производството по естрадиция. До тогава израелският гражданин ще бъде настанен в Затвора – Варна.

Определението на ВОСВарненски Окръжен съд може да бъде протестирано или обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативен съд.