Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд разгледа наказателното дело срещу 38-годишния Александър Христов в условията на съкратено съдебно следствие, при което варненецът призна изцяло фактите, посочени в обвинителния акт. На 13.04.2015 г. при условията на опасен рецидив отнел чужди движими вещи от владението на М. Н., с намерение противозаконно да ги присвои. Заварен на мястото на престъплението, той употребил заплашване спрямо техния собственик, за да запази владението върху откраднатите вещи.

След като съдът редуцира с 1/3 определеното наказание заради съкратеното съдебно следствие, Христов ще търпи наказание 4 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Той ще трябва да плати обезщетения за претърпени имуществени вреди в резултат на деянието, ведно със законната лихва, на собствениците на вещите, както и разноските по наказателното дело.

Деянието е извършено в едноетажна къща в кв. „Аспарухово". Нейният наемател М.Н. живеел в една от стаите, а в другата държал инструментите си. Подсъдимият решил да извърши кражба, за да си набави средства за наркотици. Влязъл в двора и чрез натиск успял да отвори един от прозорците. Откраднал таблет, бормашина, ъглошлайф  и други инструменти на обща стойност 350 лева. По време на деянието наемателят се прибрал от работа и се опитал да предотврати грабежа. Александър Христов насочил нож към мъжа и го заплашил, а след това избягал през прозореца с отнетите вещи.

Установено е, че подсъдимият е зависим от хероин и след продажба на отнетите вещи за сумата от 40 - 50 лева си купил наркотик. Той е  многократно осъждан, с наложени наказания „лишаване от свобода“.

Присъдата на ВОСВарненски Окръжен съд подлежи на въззивна проверка в 15-дневен срок от днес