Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновни иракчанин и трима българи за отвличане и грабеж на сирийски гражданин, опитал да премине нелегално от България в Германия.

35-годишният Ромъл Мустафа, който живее в с . Синдел, бе признат за виновен за това, че на 21.01.2014 г. във Варна,  в съучастие като съизвършител с Димитър Митев и Йордан Банчев, отвлякъл сирийския гражданин Аля Ахмед Дидар, като деянието е извършено от повече от две лица. На същата дата, в съучастие като подбудител, заедно с Румяна  Митева, подбудил - умишлено склонил Димитър Митев и Йордан Банчев да отнемат чужди движими вещи – българска и чуждестранна валута, телефони и документи, всичко на обща стойност 12 976 лева, от владението на сирийския гражданин, с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребят за това сила. Спрямо Мустафа бяха определени наказания и по двете обвинения, като иракчанинът ще изтърпи най-тежкото от тях, а именно „лишаване от свобода“ за срок от 9 години и 6 месеца в затвор при първоначално строг режим.  Окръжният съд Варна преведе в изпълнение наказанието, наложено от  Районен съд Свиленград за незаконно преминаване на границата на България – „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца.

36-годишната Румяна Митева бе призната за виновна за извършените престъпления в съучастие, като подбудител и помагач в отвличането и грабежа на сирийския бежанец. Тя осъществявала контакти, намерила транспорт, давала съвети и разяснения на Митев и Банчев при извършване на престъпленията. Наложеното наказание от ВОСВарненски Окръжен съд е „лишаване от свобода“ за срок от 8 години и 6 месеца, което да търпи в затвор при първоначално строг режим.

Наказания „лишаване от свобода“ за срок от 7 години и 6 месеца получиха 32-годишните Димитър Митев от с. Синдел и Йордан Банчев от гр. Вълчи дол.

Сирийският гражданин Дидар напуснал родината си преди 2 години и половина. Бил настанен в бежански център в с. Пъстрогор. Искал да отиде да живее в Германия и се свързал с Ромъл Мустафа, за който имал информация, че се занимава с трансфериране на бежанци от България в Германия, а услугата струвала 6000 евро. Вместо да стигне в Германия, бежанецът бил отвлечен, бит и ограбен.

В края на съдебното заседания ВОСВарненски Окръжен съд потвърди определената мярка за неотклонение „подписка“ спрямо Митев, Митева и Банчев и измени мярката по отношение на Ромъл Гараф Мустафа - от „подписка» в «задържане под стража».

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд гр. Варна в 15-дневен срок.