Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд остави без уважение искането на Окръжна прокуратура - Варна за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража" на руския гражданин Александр Михайлович Аброськин, роден през 1985 г. в гр. Серов, област Свердловск. Той е издирван чрез Интерпол – Москва с цел провеждане на разследване за високотехнологично престъпление, извършено за периода от 01.01.2013 г. до 05.02.2013 г. в гр. Екатеринбург - използване на специални компютърни програми, осъществяване на нерегламентиран достъп до компютърни данни и копиране на електронна кореспонденция на други лица, като извършител и в съучастие с други лица. С определение от 19 април на Окръжен съд Варна, потвърдено с определение на Апелативен съд Варна, спрямо мъжа е взета временна мярка за неотклонение „подписка".

За престъплението, за което Александр Михайлович е обвинен, се предвижда максимално наказание „лишаване от свобода" до 5 години съгласно Наказателния кодекс на Руската Федерация. То е престъпление и по българския Наказателен кодекс,  наказуемо с „лишаване от свобода" до една година или глоба до 3000 лв. Наказателното преследване за него не е погасено по давност. Деянието е престъпление и по българския НК, което е наказуемо с „лишаване от свобода“ до една година или глоба до 3 000 лева.

Руският гражданин заяви пред съда, че след определянето на мярка „подписка“ от съдебните състави на ВОСВарненски Окръжен съд и ВАпС той се е отзовавал винаги, когато е бил призоваван в съдебно заседание, и ще продължи да го прави, защото няма причини да се укрива. 

Съдът установи, че мъжът пребивава законно в страната, има постоянен адрес във Варна, където е регистрирал и фирма. Предходните съдебни състави са преценили, че няма опасност Аброськин да се укрие. Не са налице и нови доказателства, които да разколебаят този извод. Затова, ВОСВарненски Окръжен съд определи мярка за неотклонение „подписка“ на постоянния адрес на пребиваване на руския гражданин до приключване на производството по екстрадиция.

Определението може да се протестира в 3-дневен срок пред Апелативен съд Варна.