Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд определи като основателно искането на Окръжна прокуратура - Варна за предаването на 45-годишния израелски гражданин Елияху Фахима на компетентните власти в Държавата Израел за провеждане на наказателно преследване за извършени от него престъпления: непристойни действия, блудство и изнасилване на ненавършило 14 години лице от женски пол. Фахима е съден в родината си за деяния, извършени през периода 2010 -  април 2011 г. Мъжът е бил с мярка за неотклонение „парична гаранция“ по време на процеса. На последното съдебно заседание в Израел той не се явил, не е представил медицински документи за влошено здравословно състояние, каквито са били твърденията на адвоката му. По-късно е издадена заповед за временен арест, като Фахима е бил обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол – Ерусалим.

Пред българския съд Елияху Фахима отказа доброволна екстрадиция с мотива, че наказателното преследване в родината му се води на расистка основа и цели да провали бизнеса му в Израел и България. Съдебният състав счита, че няма никакви основания да се предположи, че в Израел би могло да има преследване на лица на ксенофобска или расистка основа, затова отказа искането на защитата за екстрадиране след получаване на допълнителни гаранции от съда за провеждането на  справедлив процес в родината на Фахима. ВОСВарненски Окръжен съд не уважи и искането на защитата за назначаването на съдебно-медицинска експертиза за установяване на здравословното състояние на израелския гражданин.

ВОСВарненски Окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Елияху Фахима до фактическото му предаване на молещата държава. Решението на съдебния състав може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативен съд Варна.