На свое заседание Окръжен съд Варна обсъди новите доказателства за влошеното здравословно състояние на Янко Костов, съден за разпространение на наркотични вещества в курорта „Златни пясъци“. Според становището на съдебния лекар мъжът трябва да бъде под лекарско наблюдение, тъй като страда от тежко кардиологично заболяване и е претърпял операция. След искане на защитата за изменение на мярката за неотклонение спрямо Костов съдът прецени коя ще бъде най-адекватната мярка, която да гарантира, че подсъдимият ще положи усилия да съхрани живота и здравето си. Тъй като домашният арест ще ограничи свободното му движение в случай на необходимост от незабавно лечение, ВОСВарненски Окръжен съд измени мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „подписка“ и му наложи забрана да напуска пределите на страната.

Съдът разгледа искане на защитата за изменение на мярката за неотклонение и на другия подсъдим в наказателното дело – Петър Борисов, който също е задържан от близо година. Съдебният състав припомни практиката на ВКСВърховен касационен съд, че задържането под стража не бива и не следва да се превръща в наказание. От началото на делото са събрани огромен обем доказателства и се чака само заключението на вещите лица по комплексната съдебно медицинска и психиатрична експертиза за състоянието на Янко Костов. Преди да насрочи следващото съдебно заседание за 4 юли от 9 часа ВОСВарненски Окръжен съд измени мярката за неотклонение и спрямо Борисов – от „задържане под стража“ в „домашен арест“, като също му наложи забрана да напуска пределите на страната.

41-годишният Янко Костов и 25-годишният Петър Борисов бяха задържани на 29 юли 2015 г. при нощна полицейска акция в курорта “Златни пясъци”. До момента по делото на първа инстанция бяха изслушани множество свидетели и вещи лица, сред които и чуждестранни туристи.

Изменените мерки за неотклонение спрямо двамата могат да бъдат обжалвани или протестирани пред Апелативния съд във Варна.