Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Е. Стоев от Варна. Той е обявен за международно издирване от словашките власти въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗАЕвропейска заповед за арест), издадена на 04.04.2016 г. от съд в гр. Чадца, Република Словакия. В нея е отразено, че причина за издирването на младия мъж са извършени 2 престъпления при условията на съизвършителство. Те са наказуеми с „лишаване от свобода“ и по българския Наказателен кодекс. В издаващата ЕЗАЕвропейска заповед за арест държава престъплението е наказуемо с „Лишаване от свобода" с максимален срок до 8  години.

Стоев е издирван за това, че заедно с друго лице поставили скимиращо устройство на банкомат в гр. Чадца, Словакия. С така записаните данни от различни сметки двамата изтеглили суми на обща стойност 14 196 евро.

Съдът прецени, че Европейската заповед за арест отговаря на законните изисквания и определи задържането под стража на издирването лице за осигуряване на неговото участие в производството по предаването му на словашките съдебни власти.

Определението на ВОСВарненски Окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативния съд Варна на 30 август, от 10 часа.