Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

75 срещи между спорещи в съда страни се проведоха през 2016 г. в Центъра по медиация към съдебния район на Варна. 58 са гражданските, търговски и наказателни дела, препратените за процедура по медиация от 16 съдии от 11 състава на Районен и Окръжен съд.  

Обикновено още след първата среща става ясно дали страните могат да намерят пресечна точка за интересите си и да се спогодят, а споразуменията по традиция се подписват на втората среща. Само 10 медиации не са били проведени след подаване на заявления при координаторите на Центъра. Най-често спорещите страни, избрали медиацията, имат заведени в съда дела за делби, разводи, упражняване на родителски права, както и частни наказателни производства за обида, клевета и др. През новата година продължават медиациите по 8 дела.

През 2016-а са подписани 15 споразумения, като последното от тях е постигнато в навечерието на Коледа.

Към Центъра за медиация към съдебния район на Варна работят безвъзмездно 15 медиатори, които практикуват различни професии – адвокати, педагози, психолози. В края на годината бяха одобрени още четирима медиатори, които да подпомогнат работата на Центъра.

Услугата на Центъра за медиация към съдебния район на Варна се предлага само на страните, които имат висящи дела в Районен и Окръжен съд и тя е безплатна.