Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Полякиня, майка на 8-месечно бебе, ще бъде върната в Полша, за да изтърпи едногодишна присъда от полски съд, произнесена задочно. Днес Варненският Окръжен съд допусна предаването на 25-годишната Камила Туминска въз основа на Европейска заповед за арест от 2014 г., издадена от Окръжен съд в гр. Горцов, Полша.

До изпълнението на решението на съда Камила ще изтърпи мярката за неотклонение „задържане под стража“ в Затвора в Сливен.

Полската гражданка била задържана в България в края на месец юни, тази година. Според ЕЗАЕвропейска заповед за арест, тя е осъдена за извършване на взломна кражба – престъпление, което в Полша се наказва с лишаване от свобода от 1 до 10 години. Деянието, за което е издадена заповедта, съставлява престъпление и по българското законодателство. Преди 4 години и половина Камила, заедно със свой съучастник, разбили стъклена витрина в магазин и откраднали видеодомофон на стойност 579 злоти. За кражбата с взлом тя получила задочна присъда от полски съд, тъй като по време на процеса била в Германия. Миналата година Камила сключила брак с български гражданин, който работи в Германия. Няколко месеца след сватбата тя му родила дете. В края на юни дошла в България, като планирала да отглежда детето в дома на свекърва си до връщането на съпруга й. При влизането й на наша територия била задържана от българските власти. Решението на ВОСВарненски Окръжен съд може да бъде обжалвано пред Варненския Апелативен съд в 7-дневен срок.