Окръжен съд – Варна призна за виновен 30-годишния Николай И., за това, че на 20.08.2016г. на път I - 9 по посока Варна, в близост до разклона за с. Аврен причинил транспортно произшествие в следствие на което загива мъж, а други две жени са с причинени средни телесни повреди.

Пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за провеждане на съкратено съдебно следствие. В този случай, според НПКНаказателнопроцесуален кодекс, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наложеното наказание с 1/3.

Тежкото пътно-транспортно произшествие било предизвикано, след като Николай И. внезапно и без причина навлязъл в лентата за насрещно движение. Той се блъснал с колата си „Пежо“ в „Тойота авенсис“. Удареният автомобил се завъртял и навлязъл в крайпътния банкет. Колата на подсъдимия също се завъртяла и се блъснала челно в движещ се по пътя „Роувър“, чийто водач починал същия ден в болницата от комбинирана травма. Возещата се пътничка в автомобила „Роувър“ получила средна телесна повреда. Три средни телесни повреди имала и пътуващата жена в колата на подсъдимия, които затруднили движенията на снагата, крака и ръката й за различни срокове. Травми получил и самият Николай И.

След като го призна за виновен, Варненският окръжен съд наложи на Николай Ив. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 8 месеца, след редукцията, като изпълнението на наказанието е отложено с изпитателен срок в размер на 4 години. Подсъдимият е лишен и от право да управлява автомобил за срок от 2г. и 8 месеца и е осъден за заплати направените по делото разноски в размер на 1334.31 лева по сметка на ОД на МВР-Варна в полза на Държавния бюджет.

Присъдата на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен срок.