Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо 46-годишния Григор К., обвинен в умишленото убийството на варненски дисководещ, извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинен е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Според обвинението престъплението е извършено в съучастие на 26 февруари 2015 г., когато Тодор Т . бил причакан пред дома си и намушкан смъртоносно. Като подбудител на тежкото престъпление прокуратурата сочи Григор К., а като извършител 50-годишния Константин Б., който е в ареста с определение на Варненски окръжен съд от 19.07.2019г.

Адвокатът на Григор К. поиска от съда мярка за неотклонение „домашен арест“, посочвайки че мъжът от доста време е знаел за предявеното обвинение, но въпреки това не направил опит да се укрие. Защитата изтъкна също, че според нея до момента в досъдебното производство липсвали категорични доказателства, които пряко да уличават 46-годишният мъж като участник в престъплението. Тъй като негова била отговорността за отглеждането на децата му и грижата за болен роднина, от съда беше поискано определянето на мярка за неотклонение различна от „задържане под стража“.

Като разгледа събраните в хода на следствените действия доказателства, материали и гласни свидетелства, Варненският окръжен съд прецени, че може да се направи обосновано подозрение, че Григор К. е съпричастен към деянието, в което е обвинен. Престъплението е с висока обществена опасност и завишеният размер на санкцията, сам по себе си е основание за обосновано предположение, че ако търпи по-лека мярка за неотклонение Григор К. може да се укрие, да въздейства върху свидетели по делото и да извърши престъпление. Пред съда не бяха представени доказателства подкрепящи твърденията на защита, че обвиняемият е ангажиран с грижа за родственици, поради което му определи най- тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна в тридневен срок.