Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд даде ход на съдебното следствие срещу 58-годишният Атанас Г., обвинен в убийство на жената, с която живеел на семейни начала. Според обвинението престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

В разпоредителното заседание подсъдимият поиска делото да бъде гледано по общия ред, като поиска да бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица от досъдебното производство.

Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинен Атанас Г. е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Припомняме хронологията според обвинението. През лятото на 2018г. Атанас и 51-годишната Йорданка А. се запознали чрез социална мрежа и близо година поддържали онлайн връзка. През юли двамата заживели заедно във Варна в наетата от жената квартира в кв. Аспарухово. В продължение на месец съжителството им протичало нормално. Йорданка А. хотела на работа, а подсъдимия прекарвал дните в жилището им. В края на юли 2019 г. двамата започнали често да се карат. На 8.08.2019 г. вечерта двамата седнали да пият ракия, но разговорът помежду им прераснал в скандал. Атанас Г. започнал яростно да нанася удари в областта на главата и гърдите на 51-годишната жена и да я души, като след няколко минути тя издъхнала. С мобилния си телефон направил няколко снимки на трупа. В следващите часове и на другия ден 58-годишният мъж продължил да пие, като на 9 август следобед се обадил на дъщеря си, за да й съобщи, че Йорданка е починала. След подаден сигнал, органите на реда открили на адреса тялото на жената. Непосредствено след задържането Ангел е бил тестван за алкохол, като са били отчетени 3,35 промила алкохолно съдържание на издишания въздух.

58-годишният мъж е роден в с. Мало Конаре, обл. Пазарджик, със средно образование, безработен, осъждан. В периода след 2005г. има три влезли в сила присъди за кражби. На 28.02.2018г. след одобрено споразумение от Районен съд – Пловдив му е било наложено наказание 8 месеца „лишаване от свобода“ с 3 годишен изпитателен срок за причинена катастрофа, в следствие на която е била причинена средна телесна повреда на мъж.

Престъплението, в което сега е обвинен е извършено в изпитателния срок на предходна присъда.

С определение на Варненски окръжен съд от 12.08.2019г. Атанас Г. е мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 4 март 2020 г.