Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

В сряда се проведе разпоредителното заседание по делото за смъртта на 13-годишната Сара Ернст, която се удави в басейн в курорта Златни пясъци преди 9 години.

Варненският окръжен съд образува повторно делото на 31.12.2019г., след като през юли 2018г. го върна на прокуратурата за отстраняване на съществени процесуални нарушения.

Тричленният състав на Окръжен съд – Варна прецени, че все още не са отстранени допуснатите от прокуратурата съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство, довели до ограничаване на правата на наследниците на починалото момиче и на подсъдимия Александър Г. Според съдебния състав, Варненската окръжна прокуратура не е представила доказателства за наследници на пострадалата. Неуведомяването на всички наследници на Сара Ернст в досъдебното производство нарушава тяхното право да правят искания, възражения и всякакви други действия. Неиздирването им и съответно неуведомяването им за образуваното наказателно производство, според НПКНаказателнопроцесуален кодекс е съществено процесуално нарушение и е основание за прекратяване на съдебното производство и връщане на делото за отстраняване на тези пропуски.

Второто съществено нарушение, което посочи Окръжен съд – Варна е, че не са правени опити да бъде открит и уведомен подсъдимия Александър Г., че срещу него се води разследване за извършено престъпление. Той е проектант на басейна и е привлечен задочно в качеството на обвиняем. Нарушаването на правата на проектанта да участва в досъдебното, респективно и в съдебното производство е съществено процесуално нарушение и също е основание за прекратяване на съдебното производство. В разпоредителното заседание стана ясно, че по информация на неговата дъщеря, мъжът е починал в Канада през 2018г., но пред съда не беше представен валиден смъртен акт.

Пресцентърът на ВОСВарненски Окръжен съд припомня накратко хронологията. Злополучният инцидент станал на 11 юли 2011 г. в курорта Златни пясъци. Около 11.30 ч. охранителят на хотел „Берлин“ забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето, но не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на басейна. Същия ден пострадалата починала в болница.

Трима мъже са обвинени, че са причинили смъртта на 13-годишното момиче поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Това са Кирил Я. (изпълнител на строителството на басейна) Пламен К.(представител на строителния надзор) и Александър Г. (проектант на басейна).

За това престъпление в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години.

Първоначално обвинение беше повдигнато и спрямо спасителя на басейна, но поради изтичане на абсолютната давност за престъплението, прокуратурата е прекратила наказателното производство срещу него.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде протестирано пред Апелативен съд – Варна.