Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на 28-годишния Гюкай Ш., обвиняем по досъдебно производство за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества.

При разследването във връзка с образувано досъдебно производство е бил претърсен дома на Гюкай в с. Гроздьово, където са били намерени и иззети: амфетамин с тегло 7,74 гр., производно на амфетамин с тегло 28,96 гр. и марихуана с тегло 0,22 гр. 28-годишният мъж е привлечен като обвиняем на 2.04.2020г. като в хода на разследването в къщата му са открити и иззети и други вещи, които сочат че откритите наркотици вероятно са били разпространявани.

Престъплението, в което е обвинен е тежко, като НК предвижда наказание „лишаване от свобода" от две до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Гюкай Ш. не работи и е с чисто съдебно минало.

Според държавното обвинение опасността да се укрие е реална, тъй като Гюкай няма постоянни доходи, живее на квартира, а от материалите по делото е било установено, че се занимава продължителен период с тази дейност.

Защитата на Гюкай Ш. поиска по- лека мярка - „парична гаранция“ или „домашен арест“.

Варненският окръжен съд като взе предвид всички събрани доказателства, а именно протоколи за разпит на свидетели, протоколи за претърсване и изземване, експертни справки направи обосновано подозрение, че обвиняемият е извършител на престъпленията, за които има повдигнати обвинения. Същите са тежки, тъй като за тях се предвижда наказание повече от 5 години „лишаване от свобода“.

От представените по делото доказателства, съдът установи, че Гюкай Ш. е извършвал престъплението в продължителен период от време, което говори за негово упорито престъпно поведение. Съдът отчете и справката за съдимост на лицето, от която е видно, че през 2018 г. Гюкай е бил освободен от наказателна отговорност и му е било наложено административно наказание за извършено от него престъпление в транспорта. Според съдебния състав, макар и обвиняемият да има постоянен адрес, това не може да бъде самостоятелно основание съдът да направи извод за едно добро процесуално поведение от негова страна. Предвид всички тези аргументи, съдът намери, че ако Гюкай Ш. е на свобода съществува реална опасност да осуети разкриването на обективната истина по делото като повлияе на свидетели, които биха могли да бъдат разпитани с цел установяване на неговата престъпна дейност.

Ето защо съдът намери, че най- адекватната мярка за неотклонение, която може да бъде определена спрямо Гюкай Ш. е „задържане под стража“, като по този начин би препятствал обвиняемия да извърши нови престъпления, както и да се укрие от органите на разследването.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.