Делото беше шесто поред за деня на Варненски окръжен съд, тъй като не всички наказателни дела са спрени за разглеждане

Варненският окръжен съд определи временно отлагане на фактическото предаване на Живко Ж. на властите в Италия за изтърпяване на влязла в сила присъда от 2г. и 4 м. и глоба от 600 евро за две престъпления. Причината за отлагането е коронавируса и извънредното положение обявено в двете държави.

Задържането и предаването на 38-годишния мъж от Ямбол се иска от италианските власти, които са го признали за виновен в изнудване (рекет) и противозаконно проникване в чуждо жилище, извършени през 2015г. в съучастие. Присъдата на Живко Ж. е влязла в сила на 14.06.2019г., като на 29.03.2020г. той е бил задържан от органите на Първо РУ на МВР – Варна.

Варненска окръжна прокуратура, в чиито правомощия е изпълнението на евентуална екстрадиция, поиска отлагането й предвид пандемичната обстановка.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд намери искането на прокуратурата за основателно и обективно обосновано и определи временно отлагане на предаването на Живко Ж. на италианските власти в изпълнение на Европейска заповед за арест до отпадане на извънредното положение и съответно предположението, че тази екстрадиция застрашава здравето и живота му.

Решението на Окръжен съд – Варна е окончателно и не подлежи на обжалване.

Това беше шестото поред дело за деня на Варненски окръжен съд, тъй като не всички наказателни дела са спрени за разглеждане за периода на извънредното положение. И това заседание се проведе чрез видеоконферентна връзка, като задържаните под стража лица се включват от затвора или следствения арест, а останалите участници са в съдебната зала. Всички те са снабдени с лични предпазни средства – маски и ръкавици. В залата на Окръжен съд е осигурено по-голямо разстояние между участниците, за да се намали риска от пряк контакт. В някои случаи заседанията се прекъсват за дезинфекция, която се осъществява при стриктен график няколко пъти на ден, а достъпът до сградата е строго регламентиран.