Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд остави без уважение искането за промяна мярката за неотклонение на Григор К., обвинен като подбудител на убийството на варненския диджей Теди.

За тежкото престъпление към наказателна отговорност е привлечен и 50-годишният Константин Б., който е сочен за физически извършител на убийството. Наказание предвидено в НК за деянието е „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

На 26 февруари 2015 г. 46-годишният варненски диджей Теди, беше открит мъртъв край блока си на варненския булевард „8-ми Приморски полк“ в късните вечерни часове на нощта. По тялото му има няколко прободни рани. Над 4 години убийството беше неразкрито, като през лятото на 2019 г. бяха повдигнати обвинения на Константин Б. и Григор К.    

47-годишният Григор К. се намира в следствения арест от 13.08.2019 г., като има забрана да напуска страната. От ноември 2019 г. досега това е третото искане за изменение на мярката за неотклонение, което обвиняемият внася във Варненския окръжен съд.

Защитата на Григор К. мотивира искането на промяна на мярката с факта, че са изтекли 9 месеца без с него да са извършвани следствени действия извън разпита от 12.08.19 г. Адвокатът му посочи, че за този период не са представени доказателства, че той може да извърши престъпление или да се укрие. Пред съда беше подчертано, че Григор К. се грижи за малолетно дете, съпруга, възрастна баба и майка.

Според държавното обвинение, няма нови обстоятелства, които да налагат промяна на мярката за неотклонение спрямо Григор К.

От доказателствената съвкупност Варненският окръжен съд направи извод за съпричастността на Григор К. към престъплението, в което е обвинен, както и че няма нови обстоятелства, които да налагат изменение на актуалната мярка за неотклонение. Съдебният състав намери, че все още не е оборена реалната опасност той да извърши престъпление, предвид големия размер на предвиденото наказание. След като не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат нова мярка за процесуална принуда, съдебният състав прие за най-адекватна мярката „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна, като в този случай делото ще бъде гледано на 2 юни 2020г.