Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд разгледа искане на прокуратурата за предаването на германския гражданин Реджиналдо С. на властите в Румъния. Той е обявен за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА), издадена на 07.06.2021 година от съда в град Ръдъуц. 62-годишният германец се издирва за изтърпяване на влязла в сила присъда от 2 години и 7 месеца „лишаване от свобода“.

Реджиналдо С. е бил задържан на 24.08.2021г. в 2 РУ на МВР-Варна.

Румънският съд го е признал за виновен, че на 24.10.2019 г. и на 16.04.2020 г. управлявал автомобил с чужд регистрационен номер. При проверка представил на полицейските служители фалшива шофьорска книжка, принтирана цветно.

Според румънския НК деянието се наказва със затвор до 5 години. Престъплението е наказуемо и по българското законодателство.

Защитата на 61-годишния мъж поиска по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“. Изтъкнато беше, че той живее под наем във Варна и би могъл да бъде открит на настоящия си адрес. Мъжът не даде съгласие за доброволна екстрадиция.

Съдебният състав на Варненския окръжен съд оцени като реална опасността Реджиналдо С. да се укрие, тъй като е осъден ефективно и е възможно да осуети наказателната репресия срещу себе си. С цел да обезпечи явяването му на същинското производство по неговата екстрадиция, съдът определи спрямо Реджиналдо С. мярка на неотклонение „задържане под стража“.

Определението на съда може да се обжалва пред Апелативен съд Варна.