Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Първите за 2024 година седем стажант-юристи бяха посрещнати във Варненския окръжен съд. Завършилите специалност „Право“ подписаха актовете си за встъпване и получиха стажантските си книжки от председателя на съда, съдия Марин Маринов. Четирима от тях са възпитаниците на Софийски университет "Св. Климент Охридски", двама на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", а един на Русенски университет „Ангел Кънчев“.

На церемонията по встъпването присъства заместник-председателят на съда и ръководител на „Гражданско отделение“ Ирена Петкова и административният секретар Румен Вичев. След официалната част, председателят на съда разговаря с юристите за предпочитанията им в правната материя и желанията им за реализация. Благодари им за избора на Окръжен съд – Варна, като финална стъпка от тяхното обучение и посочи, че в институцията работят три отделения - гражданско, търговско и наказателно, така че имат възможност да трупат впечатления от всички видове дела, разглеждани от окръжния съд. Призова ги винаги да останат верни на определението на римския юрист Публий Ювенций Целз за правото като изкуство за доброто и справедливото.

Съдия Маринов изтъкна, че юристите започват стажа си в много натоварен период за съда, когато ще могат да придобият реална представа за работата на правораздавателните институции.

Стажът, преди да положат изпит и да придобият юридическа правоспособност, е с продължителност шест месеца. Разделен е да два етапа – два месеца общ и 4 месеца специализиран стаж, в които трябва да се запознаят с работата на органите на съдебната власт, адвокатурата и нотариалната дейност.

През 2023 година, 65 стажант-юристи избраха Окръжен съд – Варна, за да преминат задължителната си практика.

VOS 09 01 2024